Treeniin voi tulla helposti taukoja työkiireiden, loman, sairastumisen tai liiallisen stressin takia. Liikunnan aloittaminen tauon jälkeen ei ole helppoa, varsinkin jos liikunta ei ole vielä muodostunut osaksi arkeasi. Pelkkä liikunnan lisäämisen ajattelu on kuitenkin jo paljon – olet jo puoliksi aloittanut sen. Tästä blogista saat vinkkejä, joiden avulla pääset eteenpäin ja onnistut.

En ole kuullut kenenkään harmittelevan liikunnan jälkeen sitä, että tuli mentyä kävelylle tai treenaamaan. Onnistuminen on parempi fiilis kuin että taas tuli skipattua treenit.

Harjoittelun pitää kuitenkin huomioida elämäntilanteesi, tavoitteesi, historiasi ja nykytilanteesi, jotta se on fiksua. Jos liikunnan aloittaminen on sitä, että väkisin pakotat itseäsi treenaamaan useita kertoja viikossa liikkeillä, jotka eivät tunnu sinulle sopivilta, todennäköisesti innostuksesi lopahtaa nopeasti. Onnistumisen tunteet ja hyvä olo ovat välttämättömiä, jotta liikkumisen jatkaminen motivoi sinua ja tuloksia alkaa syntyä.

Suunnitelmasta tekoihin – älä jämähdä pelkkään ajatteluun

Liikunnan aloittamisen ajattelu kertoo aivojesi ja kehosi kaipaavan liikkumista. Nyt sinun pitää vain pitää ottaa ensiaskel eikä pelkästään miettiä liikunnan aloittamista. Pelkkä aikominen on nimittäin vaarallista, koska vain pieni osa aikomuksista johtaa tekoihin. 

Ajattelemme päivässä kymmeniä tuhansia ajatuksia, joista 95 % toistuu joka päivä. Eli jos nyt ajattelet jonkin asian aikomista, ajattelit sitä eilenkin. Tällainen turha asioiden aikominen ilman konkreettisia tekoja kuormittaa turhaan aivoja ja lisää stressiä. 

Kun ajatuksista ryhdytään tekoihin, moni kuitenkin pilaa mahdollisuutensa onnistua aloittamalla liian isoilla kierroksilla. Alun innostuksen jälkeen homma kaatuu monella. 

person foot on bench
Kenkien laittaminen jalkaan on vaikein osio lenkistä

Liikunnan aloittaminen – Vinkki 1:
Hyväksy, että pysyvän muutoksen luominen vie aikaa

Jos liikunta ei ole ollut pysyvä osa arkeasi, siitä ei tulekaan sitä yhdessä yössä. Aivojen rutinoituminen yhteen asiaan nimittäin vie kymmeniä päiviä. 

Kun aloitat lisäämään liikuntaa elämääsi, aluksi sinun pitää nähdä hieman vaivaa tapojen ja rutiinien luomiseen. Kun ajan myötä liikunnasta on tullut osa arkeasi, liikunnan aloittaminen arkena käy lähes automaattisesti. Mieti vaikkapa hampaiden harjaamista automaattisesti aamulla: ei sitä erikseen tarvitse miettiä, vaan se on koodattu aivoihisi jo pienestä pitäen. 

Liikunnan aloittaminen – Vinkki 2:
Aloita maltillisesti ja lisää määriä kehityksen mukaan 

Laske rima niin alas, että voit kävellä sen yli. Jos harrastat liikuntaa tällä hetkellä käytännössä nolla minuuttia viikossa, miten realistista on treenata lähes joka päivä? 

Pelkästään liikunnan aloittaminen tauon jälkeen nollasta tunnista 3,5 tuntiin (210 min) liikuntaan viikossa on karkeasti 210 %:n nosto minuuteissa. Aluksi ehkä jaksatkin, mutta jaksatko samassa tahdissa alun innostumisen jälkeen? Entä miltä kehosi nivelet tuntuvat yhtäkkisen kuormituspiikin jälkeen? Kun aloitat maltillisesti realistisen liikuntasuunnitelman kanssa, pystyt pitämään suunnitelmastasi kiinni jatkossakin.

Aloita siis pienestä. Pelkästään 15 minuuttia kolme kertaa viikossa tekee 45 minuuttia, joka on käytännössä 45 kertaa parempi kuin 0 minuuttia viikossa. Kun tapa on muodostunut ja fiilis säilyy hyvänä, on aika lähteä lisäämään määriä pikkuhiljaa. 

Liikunnan aloittaminen – Vinkki 3:
Hyödynnä sosiaalista painetta

Hanki sosiaalinen paine, niin liikunnan aloittaminen helpottuu. Sovi ystävän, sukulaisen tai työkaverin kanssa yhteinen lenkki, vaikka viikoittain. Jos joku odottaa sinua kävelylenkille ovesi takana, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä lenkille, vaikka sää olisikin huono. 

Liikunnan aloittaminen – Vinkki 4:
Rahallinen investointi motivoi 

Rahallinen investointi hyvinvointiin lisää tilivelvollisuutta, joka pitää liikunnan prioriteettina. Jos käyt ryhmäliikuntatunneilla, menetät rahaa jos jätät menemättä tunnille – maksat kuitenkin siitä tunnista. Valmennettavillani on sama tilanne – kukaan ei halua menettää rahaa saamatta tuloksia. 

Liikunnan aloittaminen – Vinkki 5:
Älä tuhlaa rahaa nettitreeniohjelmiin

Ilmaisen tai halvan nettitreeniohjelman lataamalla et saa tilivelvollisuutta, koska kukaan ei säännöllisesti seuraa ja suunnittele sinun kehitystäsi. Kun tapasin yhden valmennettavani ensimmäisen kerran, hän kertoi omistavansa yli 15 nettitreeniohjelmaa. Kun kysyin, montako hän on niistä tehnyt loppuun, vastaus oli pyöreä nolla. Sen jälkeen hän sai minulta suunnitelman, jolla lähteä eteenpäin ja jolla mahdollistui liikunnan aloittaminen järkevästi sekä nousujohteisesti pitkällä aikavälillä. 

Loppuelämän kuntoon Personal Trainerin yksilöllisessä valmennuksessa

Liikunnan aloittaminen tauon jälkeen ei ole helppoa, mutta voin auttaa siinä ihan sama missä päin maailmaa sijaitset. Jos sinua kiinnostaa ruveta aikomuksista tekoihin, laittaa hyvinvointisi etusijalle ja saada sitä tilivelvollisuutta, nopeaa kehitystä terveydessä sekä muutosta aikaan hyvinvoinnissasi asiantuntevan valmentajan sinua tukien, pistä viestiä.