Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on yleisin päänsäryn muoto, jota esiintyy pitkin elämää. Jännityspäänsäryn syypäinä ovat stressi sekä kaulan ja niska-hartiaseudun lihasten jännitystila.

Jännityspäänsäryn kipualueet

Jännityspäänsäryn kipualueet

Olen koonnut allaolevaan listaan parhaat vinkit päänsäryn selättämiseen palautumisen ja lihashuollon näkökulmasta. Nämä vinkit ovat listattu järjestykseen, mitä terveydenhuollon ammattilaisena suosittelisin sinun käyttävän päänsäryn eliminoinnissa.

Hieronta päänsärkyyn

Jännityspäänsärky on yleensä vain säteilykipu kaulan tai niska-hartiaseudun tiettyjen lihasten pisteistä, joissa ei niinsanotusti aineenvaihdunta pelaa. Tällöin puhutaan triggerpisteistä. Normaali hieronta parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa lihaksissa, mutta triggerpistekäsittely on eri asia. Hieronnan ongelmana on myös päänsäryn hoidossa se, että hieronnassa päästään käsittelemään vain pinnallisia lihaksia.

Niskan alueen mobilisoinnilla pystytään varmistamaan, että syvät lihakset liikkuvat niinkuin kuuluukin sekä pää kääntyy joka nikamasta tarvittavan määrän. Jos syvät lihakset eivät toimi oikein, pinnalliset joutuvat tekemään töitä enemmän, mikä on osasyynä jännityspäänsärkyyn.

Kun hierontaan lisätään triggerpistekäsittely sekä mobilisointi, pystytään vaikuttamaan laajasti itse oireen syypäähän ja todennäköisemmin hävittämään päänsärky.

Hieronta myös vaikuttaa psykologisesti niin kosketuksen kuin keskustelun kautta. Hieronnalla on tutkittua vaikutusta masennukseen, ahdistukseen sekä unettomuuteen.

Monet niska-hartiakipuiset asiakkaani ovat kärsineet migreenistä sekä päänsärystä. Yleensä päänsäryt ovat helpottaneet jo yhden niska-hartiaseudun hieronnan jälkeen. Päänsäryt asiakkaillani ovat hävinneet useamman hierontakerran jälkeen.

On hyvä huomioida, että hieronta on passiivinen hoitomuoto. Tämä tarkoittaa sitä, että ellet halua rampata jatkuvasti hierojalla, sinun täytyy tehdä aktiivista jumppaa päänsäryn selätykseen. Tsekkaa seuraava steppi.

Vahvistavat harjoitteet päänsärkyyn

Monesti ongelmana nykyään on, että kaulan ja yläselän lihakset ovat yksinkertaisesti liian heikot siihen nähden mitä vaadimme niiltä joka päivä. Tietokoneella istuminen pää etukenossa asettaa kaulan ja niskan lihakset jatkuvaan jännitystilaan.

Tee allaolevia harjoitteita kerran päivässä 20 toistoa putkeen.

Syvähengittäminen päänsärkyyn

Kun stressiä pukkaa, hengittäminen muuttuu pinnallisemmaksi. Tällöin hartioiden sekä kaulan lihakset ovat ylitöissä, koska apuhengityslihakset tekevät päähengityslihasten töitä. Laittamalla oikeat lihakset oikeisiin hommiin varmistat että keho toimii optimaalisesti.

Kokeile maata mahallasi kädet pään yläpuolella ja nilkat rentoina. Hengitä sisään 4 sekuntia, pidätä hengitystä 2 sekuntia ja hengitä ulos 6 sekuntia. Tee tätä täydellä keskittymisellä vähintään pari minuuttia päivässä. Tarkoitus olisi että koko keskivartalo laajenee 360 astetta sekä vatsa työntyy lattiaa/sänkyä vasten.

Työn tauottaminen ja taukojumppa päänsärkyyn

Jatkuva staattinen työskentely ei ole hyvästä. Jos teet istuma- tai seisomatyötä niin yritä 20min välein vähän liikkua. Pyörittele hartioita edestakaisin, tee x-hyppyjä, punnerruksia, leuanvetoja, kyykkyjä jne.

Vain taivas on rajana! Kehosi aineenvaihdunta pysyy käynnissä ja hartioiden jännitystilat vähenee.

Lihaskuntoharjoittelu

Mene salille. Tai uimaan. Pääasia että hartiasi saa vahvistavaa liikettä. Salitreenillä on monia hyötyjä, joista yksi on kivuton elämä. Kun päänsäryt on hävinneet yllä olevien steppien kautta, lihaskuntoharjoittelulla saat ne pysymään poissa.

Stressinhallinnan sekä yleisen hyvinvoinnin kannalta monipuolinen liikunta on tärkeintä mitä voit tehdä.

Jännityspäänsärky – tuskin haluat sitä takaisin?

Jos salilla käyminen mietityttää tai kivut ei helpota, valmennus on hyvä idea jotta pääset turvallisesti ja optimaalisesti liikkeelle hyvinvoinnin polulla. Laita vaan viestiä, ei ole väliä missä päin maailmaa asut!

Tule optimoimaan treeni ja palautuminen