Oletko kiinnittänyt huomiota kuinka treenissä tietyt liikkeet tuntuvat epämiellyttäviltä niveliin tai alaselkään? Luultavasti olet. Olet varmaan myös muokannut harjoittelua esimerkiksi tekemällä saman liikkeen laitteessa, Smithissä tai taljassa. Nämä ovat hyviä muutoksia tiettyyn pisteeseen saakka, jolloin pitää etsiä ja hoidella pois pelistä syypää kivuille.
Kaikki liikkeet salilla eivät sovi kaikille. Anatominen rakenteesi voi olla täysin erilainen kuin vieressä treenaavan.
On olemassa myös liikkeitä joita kenenkään ei pitäisi tehdä, mutta niistä lisää myöhemmässä postauksessa.
Treenin aikana oleva lievä epämukava kipu esim. kuntoutuksen aikana on sallittua, kunhan kipu loppuu rasituksen jälkeen. Tarkoituksena olisi, ettei kipu enää palaa myöhemmin.
Miksi kipu treenin aikana voi olla hyvästä?
Siksi, jotta voit paneutua kivun aiheuttajaan. Esimerkiksi kyynärpääkipu voi johtua pelkästään jo ylirasituksesta. Se voi hävitä ottamalla kevyemmän viikon väliin tarpeen mukaan.
No mistä se kipu nyt johtuu? Syyn selvittäminen ei ole helppoa.
Meillä on 10 steppiä mistä voidaan lähteä liikkeelle. Nämä 10 asiaa muodostaa ison kokonaisuuden yksilöstä, ja nämä kaikki otan huomioon kohdatessani uuden asiakkaan ja kun alan miettimään hoitosuunnitelmaa sekä valmennussuunnitelmaa.
- Levon määrä
- Levon laatu
- Mieliala
- Treenihistoria
- Uniergonomia
- Tapa-asennot
- Työergonomia
- Liikkeen määrä
- Liikkeen laatu
- Ravitsemus
Joskus myös treenikamppeiden laatu vaikuttaa kiputiloihin, kuten huonot kengät voi vaikuttaa polvikipuihin tai esimerkiksi rannetukien puute raskaissa sarjoissa voi vaikuttaa rannekipuihin.
Jos et ole tunnissa hankkinut kipuasi, voitko olettaa että se poistuu tunnissa?
Esimerkiksi alaselkäkivun mahdollisia tekijöitä on kymmeniä, joten yhtä oikeaa ratkaisua ei ole helppo löytää. Tämän takia yksi fysioterapeutilla tai hierojalla käynti ei tee ihmeitä.
Kiputilat treenin aikana tai sen jälkeen myös monesti ajaa ihmiset ammattilaisen puoleen, jotta voidaan kartoittaa mikä kiputilan oikeasti aiheuttaa.
Ja myönnä pois, et menisi ilman kiputilan sysäystä tutkituttamaan kroppaasi liikunta- ja toimintakyvyn ammattilaiselle.
Varaa aika asiantuntevalle ammattilaiselle hierontaan tai valmennukseen